Spelregels en wijzigingen

Spelregelwijzigingen 2019-2020
Onderstaand een vereenvoudigde samenvatting van de belangrijkste veranderingen / toelichtingen.

• Regel 3 Een speler die gewisseld wordt moet het veld verlaten bij de dichtstbijzijnde doel- of zijlijn, tenzij de scheidsrechter andere aanwijzingen geeft.
  • Regel 4
Ondershirts mogen meerkleurig zijn of van een patroon zijn voorzien, mits ze exact gelijk zijn aan de mouw van het wedstrijdshirt.
  • Regel 8
Het team dat de toss wint mag ervoor kiezen de aftrap te nemen;
  • Regel 8 Scheidsrechtersbal – het laten vallen van de bal gebeurt voor de doelverdediger (als het spel
werd onderbroken in het strafschopgebied) of voor één van de spelers van het team dat de bal het laatst speelde, op de plaats waar dit gebeurde; alle andere spelers (van beide teams) moeten zich op minimaal 4m afstand bevinden.
  • Regel 10
Een doelverdediger kan niet scoren door de bal in het doel van de tegenpartij de gooien.
  • Regel 12 Als, na een inworp of een bewuste terugspeelbal door een ploeggenoot, de doelverdediger de bal verkeerd trapt of probeert te trappen om deze in het spel te brengen, dan mag de doelverdediger de bal met zijn hand(en) of arm(en) spelen;
  • Regel 12 Alle verbale overtredingen worden bestraft met een indirecte vrije schop:
  • Regel 13
Bij vrije schoppen voor de verdedigende partij in het eigen strafschopgebied geldt dat de bal in het spel is als deze is getrapt en duidelijk beweegt; de bal hoeft het strafschopgebied niet te verlaten;
  • Regel 13 Bij een ‘muurtje’ door de verdedigende partij van tenminste 3 spelers, moeten alle aanvallers zich op ten minste 1m van het ‘muurtje’ bevinden; indirecte vrije schop als ze een overtreding maken.
  • Regel 15
Tegenstanders moeten ten minste 2m afstand houden van het punt op de zijlijn waar een inworp wordt genomen, zelfs als de inwerper zich achter de lijn bevindt.
  • Regel 16 Bij doelschoppen geldt dat de bal in het spel is als deze is getrapt en duidelijk beweegt; de bal hoeft het strafschopgebied niet te verlaten.
Een uitgebreider overzicht van de veranderingen staat hieronder.

Spelregels Veldvoetbal 2017-2018
Spelregels in begrijpelijke taal