Uit de oude doos

Uit de oude doos (43): Pupillen D1 kampioen in 1983

21 mei 15:15  Het collectieve geheugen gaat nog wel eens met de feiten aan de haal. Meningen kunnen verdeeld zijn. Niet erg, zo lang meningen maar niet botsen. Het belangrijkste is: wat leuk dat we deze foto nog hebben. Welke dingen weten we zeker, daar gaat het om.meer »

Uit de oude doos (42): Herinneringen aan onze oude velden

15 mei 21:15  Het eerste veld Het eerste veld van Kolping Boys was het oude veld van voorganger V.V.O. (1930-1937) en dat lag achter de Sint Jozef school die op de plek stond waar nu de Regenboog school aan de Herenweg is gesitueerd. Het was één veld dat ook nog eens te gering van afmetingen was en eind jaren ’50 werd dat door de voetbalbond afgekeurd.meer »

Uit de oude doos (41): Kolping Boys Juniorenteam zomer 1948

14 januari 23:00  Zie hier een generatie jongens die net de tweede wereldoorlog achter de rug hebben. Om nog maar te zwijgen van de zuinige jaren 30 waarin de voorloper van Kolping Boys, V.V.O ter ziele ging. Nederland was in opbouw, maar verder was voetbal het enige dat deze jongens hadden. In het voorjaar van 1948 kreeg Kolping Boys voor het eerst de shirts met de brede zwarte baan.meer »

Uit de oude doos (40): Duels met stadgenoot RKAFC/AFC’34

13 januari 0:45  Voor dit seizoen staan nog twee ontmoetingen tegen onze stadgenoten op het programma maar wanneer die derby’s gespeeld worden en of ze zelfs nog gespeeld gaan worden is op dit moment in nevelen gehuld. Misschien een goed moment om eens terug te kijken op de onderlinge ontmoetingen tussen ons eerste team en elftallen van de stadsclub uit Alkmaar-West.meer »

Uit de oude doos (39): Over het hoofdbestuur van Kolping Boys

10 januari 18:15  Het eerste hoofdbestuur van onze vereniging bestond in april 1939 uit de volgende bestuurders: Voorzitter: Andries Metzelaar Secretaris: Tom Bos Penningmeester: Klaas van Baar Commissaris: Jo Bos Commissaris: Jan Bijpost Commissaris: Dirk van Veen Commissaris: Cor Groenlandmeer »

Uit de oude doos (38): Nieuwjaarswensen uit 1953

18 december 14:00  In 1947 was Kolping Boys gestopt met haar clubmededelingen in sportblad De Nop en daarmee was er tussen bestuur en leden weinig uitwisseling meer. Aan nieuwjaarsbijeenkomsten deden de voetbalclubs van die jaren nauwelijks want bijna niemand had een eigen clubhuis.meer »

Uit de oude doos (37): Een voetbal kerstverhaal

16 december 22:45  Dit kerstverhaal speelt zich af in 1914 en Europa stond in brand vanwege de Eerste Wereldoorlog. Die werd de Grote Oorlog genoemd omdat toen natuurlijk niemand wist dat er nog een Tweede Wereldoorlog zou volgen. In Groot Brittannië gebruiken ze nog steeds wel de naam Grote Oorlog en herdenken die elk jaar met een rode klaproos (poppy) op de kleding en dat gebeurt nog steeds massaal tijdens Remembrance Day (tweede weekend van november). meer »

Uit de oude doos (36): Zwarte kraaien boven Oudorp

4 oktober 11:45  Als opvrolijking in deze tijd bedacht ik om ook eens een wat donkerder bladzijde van onze clubgeschiedenis open te slaan. We schrijven het seizoen 1948-1949. Onze kleine vereniging bestond uit 2 senioren-, 1 junioren- en 2 adspiranten elftallen. Kolping Boys speelde voor het eerst in het nieuwe (huidige) clubtenue maar de kas was leeg en de spelers moesten het al voor het tweede jaar op rij zonder trainer stellen.meer »

Uit de oude doos (35): Kolping Boys in de Volkskrant

3 oktober 11:15  Nederland kent anno 2021 circa 2900 veldvoetbalverenigingen waarvan zo’n 430 verenigingen tot ons eigen district West 1 behoren. Veel van die verenigingen hebben afkortingen als clubnaam en het is vaak verrassend om te ontdekken waar die afkortingen voor staan want de meest voor de hand liggende verklaring is lang niet altijd de juiste.meer »

Uit de oude doos (34): Stoere keepers

22 augustus 14:45  Kort geleden stond er een erg leuk stukje over de Kolping Boys keepersgeneraties van onze familie Reus in de Alkmaarse krant. Piet, Armand en Beau stonden figuurlijk te glimmen onder een voetbalzonnetje. Dit bracht me aan het denken want doelmannen worden niet heel vaak in de schijnwerpers gezet en zij staan altijd wel een beetje op zichzelf buiten de rest van het elftal. meer »